Op het podium bij alternatieve Ronde van de Orteliusstraat

Strava icon

Als eerste op de hoogte!

Wil je updates ontvangen over events, trainingen en nieuws van Cycle Capital, dé wielerclub uit Amsterdam met professionele ambities? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Op zaterdag 4 september jl. stond de Ronde van de Orteliusstraat, een wielerklassieker sinds de jaren ‘50, voor het damesteam van CYCLE CAPITAL SKITS op het programma. We mochten weer eens echt koersen!

Amsterdamse klassieker

De Orteliusstraat stond in de jaren vijftig van de vorige eeuw bekend om een echte wielrenwedstrijd: de Ronde van de Orteliusstraat. Bewoners waren er trots op. Van heinde en verre kwam men kijken hoe er in deze straat in de binnenstad van Amsterdam werd gekoerst door echte racefietsers.

Helaas herleefden oude tijden door corona dit jaar anders dan gebruikelijk. De klinkers van de Amsterdamse binnenstad werden verruild voor het gladde asfalt van het Zwanenburgse wielrencircuit van HSC De Bataaf. Maar dat mocht de koerspret zeker niet drukken, want ons dames eliteteam was er klaar voor om weer eens vol op de pedalen te staan!

Lekker koersen

Oud-profwielrenner en rasamsterdammer Piet van Heusden, ‘Ome Piet, gaf het (vlag)startschot. De eerste ronden bleef het peloton dicht bij elkaar, maar met nog zo’n 8 ronden voor de boeg sprintte Sonja Krouwels van CYCLE CAPITAL SKITS weg en brak de koers open.

Uiteindelijk ontstond een kopgroep van drie dames en één heer: Sonja Krouwels, Brigitte Radier (Olympia), Lidewij Kosters (CYCLE CAPITAL SKITS) en Menno Vermaat (DCS). Een heer? Ja, dat klopt. Door het lage aantal deelnemers van de Talentenrace van 13 tot 16 jaar, reed Menno en nog paar jonge talenten mee in dit Open Amsterdams Kampioenschap Vrouwen van de Ronde van de Orteliusstraat.

De voorspong van de vier koplopers liep op het 1.200 meter lange wielercircuit al snel op van 20 seconden naar 40 seconden. Het koersverloop leende zich uitstekend om de ploegtactiek te oefenen, zowel in de kopgroep als in het achtervolgende peloton. Coach Robert van der Wulp, soigneur & voedingscoach Hans en ploegmanager Arjen Kuin moedigde onze rensters enthousiast aan en gaven instructies. Op vijf ronden was de voorsprong maar liefst één minuut.

Op het podium

Na circa een uur racen was het nog een keer voluit en sprinten de drie fanatieke wielrensters af op de finish. Het was een korte maar pittige koers en helaas grepen CYCLE CAPITAL SKITS-rensters Sonja Krouwels (2e) en Lidewij Koster (3e) net naast de winst. Olympia’s Brigitte Radier won nipt van onze kanjers.